poniedziałek, 6 października 2014

Lazania wegetariańska z dynią i szpinakiem

Hej!


Dzisiaj dość, że tak powiem eksperymentalnie jeśli chodzi o przepis:) Współlokator przywiózł dynię, która waży 20kg stąd też sporo się dyniowo u mnie w kuchni dzieje. Pierwszym z przepisów była lazania. Dość jak na nasze kubki smakowe dziwna. Jeden jedyny składnik mi nie pasuje, który był w przepisie stąd też, gdy będę robić ją kolejny raz pominę ten składnik. A mowa tu o szałwi. Ogółem szukając przepisów na dynię napotykałam się na same takie, w których to jako przyprawę poza imbirem i cynamonem najczęściej wymieniało się szałwię. No mnie niestety - oraz dwójce współlokatorów - takowa przyprawa nie przypasowała.


Koszt: 15-20zł
Stopień trudności wykonania: **
Czas przygotowywania: 50min (przygotowywanie i pieczenie)
Składniki(lazania):
- 700g dyni(puree)
- opakowanie makaronu do lazanii
- 400g szpinaku(najlepiej świeżego, albo dobrze odsączonego jeśli chodzi o mrożony)
- 250g mozarelli
- żółty ser
- przyprawy:sól, pieprz, inne przyprawy wedle uznania
- oliwa z oliwek
Składniki(sos beszamelowy):
- 3łyżki mąki
- 3łyżki masła
- szklanka mleka

Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy w małe kawałki.  Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, polewamy z wierzchu oliwą z oliwek i umieszczamy w piekarniku na ok 20 minut w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu przekładamy do miski/garnka, w którym blendujemy dodając do smaku sól i pieprz. W międzyczasie w osobnym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą(polecam cały czas wodę gotować, np na patelni) wrzucamy płaty makaronu, aby trochę zmięknął. 
Na koniec na osobnej patelni robimy sos beszamelowy. Najpierw rozpuszczamy masło, kolejnie dodajemy mąkę mieszając cały czas drewnianą łyżką i dodajemy na koniec mleko, cały czas mieszając. Konsystencja sosu przypomina śmietanę.

Jeżeli chodzi o samą lazanię, to na sam dół naczynia, w którym będziemy robić lazanię kładziemy płaty makaronu, następnie smarujemy naszym puree z dyni, sypiemy dowolnie wybrane przyprawy. Następnie kładziemy warstwę szpinaku. Przekładamy znowu makaronem, potem warstwą sosu beszamelowego, warstwą dyniową, szpinakową i znowu makaronem. Ostatnia warstwa to makaron, oraz sos beszamelowy, na który kładziemy pokrojoną w plastry mozarellę. Na wierzch układamy plasterki żółtego sera i posypujemy przyprawą - u mnie mieszanka do spaghetti. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 200stopni.





Smacznie i strasznie sycąco! Powyższe składniki są zdecydowanie dla przynajmniej 3 osób, już dla dwóch jest za dużo:)


Ps. Jeśli znacie jakieś przepisy z dynią albo inne nieklasyczne lazanie - piszcie!

Smacznego!

niedziela, 5 października 2014

Owsianka z figą i morwą

Dzień dobry:)

Wczoraj spędziłam dosłownie cały dzień na gotowaniu. Od 11 do 21 najpierw obierałam 20kg dynię, a potem robiłam różne przetwory: kompociki, dżemy, marynowaną dynię na ostro, oraz na obiad lazanię z dynią i szpinakiem - przepisy niedługo!:)

A dzisiaj przepis na owsiankę - wczorajszą, dzisiejsza będzie jutro! - która podbiła me serce. Ponieważ po prostu wszędzie widzę owsiankę z figą postanowiłam, że i ja taką zrobię, zwłaszcza że znalazłam figi po 99groszy za sztukę. Mniam!


Koszt: 10zł
Stopień trudności wykonania: *
Czas przygotowywania: 20min (przygotowywanie i gotowanie)
Składniki:
- jedna figa
- łyżeczka morwy białej
- łyżeczka miodu/albo cukru
- płatki owsiane
- mleko
- płatki migdałów
- garstka żurawiny


Klasycznie jak zawsze gotujemy mleko z płatkami i miodem. Gdy już mleko się zagotuje, dodajemy żurawinę i płatki migdałowe. Można dodać też trochę cynamonu. Po przełożeniu do miseczki dodajemy pokrojone w plasterki figi oraz morwę. Dla tych co nie wiedzą morwa smakuje trochę jak rodzynki, a z mlekiem są mmm!:D




Ta owsianka zdecydowanie będzie częściej gościła na moim porannym stole:) A wy jedliście już kiedyś owsiankę z figami? Dla mnie to było dopiero drugie spotkanie z figami, te bardziej udane:)

Miłej niedzieli!

czwartek, 2 października 2014

Dżem gruszka-kiwi

Dobry wieczór.


Co tam u Was? Co dobrego ostatnio zjedliście? U mnie kulinarnie ostatnio nudno, brak ochoty do robienia czegokolwiek. Pewnie niebawem będę musiała poszukać pomysłów na posiłki na uczelnię...I ogółem szukam przepisów na dynię, bo współlokator przywiózł ogroooomną. Polecicie coś?

 
Koszt: 7zł
Stopień trudności wykonania: *
Czas przygotowywania: 30min (przygotowywanie i gotowanie)
Składniki:
- kilogram gruszek jeszcze nie do końca dojrzałych
- dwa kiwi
- cukier(niekoniecznie)

Przygotowanie jest banalnie proste. Obieramy gruszki oraz kiwi. Następnie kroimy - obojętnie jak oba rodzaje owoców i wrzucamy do garnka. Gotujemy aż owoce zaczną puszczać sok, co jakiś czas mieszając. Nie dodajemy wody, najlepiej gdyby gruszki nie były bardzo dojrzałe, będzie bardziej zbita konsystencja. Po zagotowaniu przekładamy do słoików i gotowe:)



Jedliście kiedyś? Dla mnie najlepszy do naleśników i gofrów, na kanapkę jednak nie:)
Do następnego!

wtorek, 30 września 2014

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Dobry wieczór!


Zimno trochę, grzania w bloku jeszcze nie włączyli, a człowiek siedzi z katarem... Więc cały dzień spędziłam na porządkach w kuchni i pichceniu co by się rozgrzać. W ten właśnie sposób powstały poniższe ciasteczka. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Ciasteczka są naprawdę szybkie w wykonaniu i są smaczne!

Koszt: 10zł
Stopień trudności wykonania: *
Czas przygotowywania: 20min (przygotowywanie i pieczenie) + 30min(chłodzenie ciasta w lodówce)
Składniki:
- pół szklanki żurawiny
- czekolada(w moim wypadku karmelowa czekolada)
- pół szklanki cukru pudru
- jajko
- 80g masła
- szczypta soli
- 1szklanka mąki pszennej(u mnie pełnoziarnista)
 
Ucieramy lekko rozpuszczone masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Na koniec dodajemy resztę składników i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie po wspomnianym czasie robimy ciastka. Można je wyciąć, ja je po prostu rwałam i spłaszczałam. Zróbcie w miarę małe/płaskie, gdyż ciasto troszkę urośnie i ja zrobiłam za duże, przez co wyszło mi tylko 11 ciastek. Pozostaje nam wstawić ciastka do pieca na 10-12 minut w temperaturze 180stopni.


Jedliście takie ciasteczka? Lubicie ciastka z żurawiną?:) 

Dobrej nocy!

poniedziałek, 29 września 2014

Parówki w cieście francuskim

hej!

Dzisiaj tylko krótki pościk. Nie ugotowałam/zrobiłam ostatnio nic ciekawego poza rosołem czy pierogami leniwymi. Ale dostałam chyba z 20kg dynię więc będą przepisy na pewno! 

Dzisiaj przyszłam do Was z pomysłem na przekąskę. Osobiście chyba jednak wolałabym w cieście do pizzy, ale współlokatorowi smakowało:))




Jedliście kiedyś? Lubicie?:)

Do następnego!

sobota, 27 września 2014

Owsianka z gruszką

Cześć!

Jak tam mija Wam weekend? Bo mnie leniwie. Wczoraj obejrzałam chyba z siedem odcinków serialu, dzisiaj od rana oglądam już trzeci. Potem muszę poodpisywać na fanpejdżu na wiadomości, zrobić pranie, pouczę się może angola i tak mi minie dzień. Nie mam zamiaru robić nic ponad to. 

Dzisiaj przyszłam do Was z pyszną owsianką, którą wczoraj zjadłam i gdyby nie to, że nie mam już gruszek zrobiłabym sobie ją i dzisiaj. Jedyne co zmienię następnym razem to dodam mleczko kokosowe. A właśnie pytanie do Was. Bo często widzę przepisy ze śmietanką kokosową, ale szukałam w sklepie i nie znalazłam. Jak to wygląda, na jakim dziale w hipermarkecie(w jakim?) może być?

Koszt: 5zł
Stopień trudności wykonania: *
Czas przygotowywania: 25min (przygotowywanie i gotowanie)
Składniki:
- płatki owsiane
- mleko
- cynamon
- gruszka
- płatki migdałów
- łyżka miodu
- wiórki kokosowe(lepiej coś innego kokosowego, bo dały mało smaku)
- dwie łyżki cukru, najlepiej brązowy
 
No to jak zwykle w przypadku owsianki gotujemy mleko z płatkami oraz w tym przypadku z miodem. W międzyczasie kroimi gruszkę oraz wsypujemy na patelnię cukier. Dodajemy trochę wody i "smażymy". Kiedy cukier się rozpuści dodajemy gruszkę, którą posypujemy cynamonem. To nada nam bardzo fajny smak gruszce:) Kiedy ją usmażymy po prostu dodajemy do owsianki, chwilę gotujemy i włala!  Po przelaniu do miseczki dodajemy wiórki, cynamon oraz płatki migdałowe. 
Smacznego!




Mnie bardzo zasmakowało tylko zabrakło mi wspomnianego lepszego aromatu kokosowego, który z pewnością dodam wraz z mleczkiem kokosowym do następnej owsianki! Zapomniałam, że mam też mleko sojowe o smaku kokosowym, również by się mogło spisać w tym wypadku.

Miłej soboty!

środa, 24 września 2014

Jesienny makaron z grzybami

Dobry wieczór:)



   Dzisiaj przyszłam do Was z przepisem na pyszny i dość zapychający obiadek. A mianowicie makaron z grzybami. W końcu mamy jesień i sezon na grzyby. A jakieś 3 tygodnie temu w moim regionie był ich totalny wyyyysyp! A Wy, zbieraliście już grzyby?:)


Koszt: 6zł
Stopień trudności wykonania: *
Czas przygotowywania: 25min (gotowanie i smażenie)
Składniki:
- makaron ( tutaj pełnoziarnisty)
- kostka bulionowa grzybowa
- grzyby
- cebula
- mały jogurt naturalny
- ja dodałam jeszcze zmielone grzyby na proszek
- można także dodać trochę sera(ja dodałam goudę, ale można według upodobania)

Danie jest naprawdę szybkie do zrobienia i tanie jeśli mamy własnoręcznie zebrane grzyby. Ja mam ich maaasę w każdej postaci, gdyż ostatnio udało mi się zebrać w dwa dni po ok 15kg. Stąd przepisów na grzyby będzie sporo:) 

Na początek wstawiamy do gotowania makaron wrzucając do niego kostkę bulionową. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i kroimy cebulę. Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy grzyby dodając do smaku pieprzu. Ja polecam smażyć nasze danie na maśle, fajnie podbija to smak grzybów:) Gdy grzyby są już usmażone dodajemy makaron i podsmażamy. Dodajemy jogurt(u mnie wymieszany ze zmielonymi grzybami). Na koniec dodajemy na już wystudzanej patelni ser mieszając, aby wszystko się ładnie skleiło. I gotowe!:)



 
Lubicie zbierać grzyby? A może tylko je jeść?:) Ja osobiście bardzo lubię zbierać grzyby i walczyć z pajęczynami moim kijkiem:D Nie lubię jedynie obierania grzybów, zwłaszcza gdy jest ich tak dużo:( Chcecie więcej przepisów z grzybami w roli głównej?:) Macie swoją ulubioną potrawę z nich?
 
Dobranoc!