poniedziałek, 6 października 2014

Lazania wegetariańska z dynią i szpinakiem

Hej!


Dzisiaj dość, że tak powiem eksperymentalnie jeśli chodzi o przepis:) Współlokator przywiózł dynię, która waży 20kg stąd też sporo się dyniowo u mnie w kuchni dzieje. Pierwszym z przepisów była lazania. Dość jak na nasze kubki smakowe dziwna. Jeden jedyny składnik mi nie pasuje, który był w przepisie stąd też, gdy będę robić ją kolejny raz pominę ten składnik. A mowa tu o szałwi. Ogółem szukając przepisów na dynię napotykałam się na same takie, w których to jako przyprawę poza imbirem i cynamonem najczęściej wymieniało się szałwię. No mnie niestety - oraz dwójce współlokatorów - takowa przyprawa nie przypasowała.


Koszt: 15-20zł
Stopień trudności wykonania: **
Czas przygotowywania: 50min (przygotowywanie i pieczenie)
Składniki(lazania):
- 700g dyni(puree)
- opakowanie makaronu do lazanii
- 400g szpinaku(najlepiej świeżego, albo dobrze odsączonego jeśli chodzi o mrożony)
- 250g mozarelli
- żółty ser
- przyprawy:sól, pieprz, inne przyprawy wedle uznania
- oliwa z oliwek
Składniki(sos beszamelowy):
- 3łyżki mąki
- 3łyżki masła
- szklanka mleka

Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy w małe kawałki.  Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, polewamy z wierzchu oliwą z oliwek i umieszczamy w piekarniku na ok 20 minut w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu przekładamy do miski/garnka, w którym blendujemy dodając do smaku sól i pieprz. W międzyczasie w osobnym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą(polecam cały czas wodę gotować, np na patelni) wrzucamy płaty makaronu, aby trochę zmięknął. 
Na koniec na osobnej patelni robimy sos beszamelowy. Najpierw rozpuszczamy masło, kolejnie dodajemy mąkę mieszając cały czas drewnianą łyżką i dodajemy na koniec mleko, cały czas mieszając. Konsystencja sosu przypomina śmietanę.

Jeżeli chodzi o samą lazanię, to na sam dół naczynia, w którym będziemy robić lazanię kładziemy płaty makaronu, następnie smarujemy naszym puree z dyni, sypiemy dowolnie wybrane przyprawy. Następnie kładziemy warstwę szpinaku. Przekładamy znowu makaronem, potem warstwą sosu beszamelowego, warstwą dyniową, szpinakową i znowu makaronem. Ostatnia warstwa to makaron, oraz sos beszamelowy, na który kładziemy pokrojoną w plastry mozarellę. Na wierzch układamy plasterki żółtego sera i posypujemy przyprawą - u mnie mieszanka do spaghetti. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 200stopni.





Smacznie i strasznie sycąco! Powyższe składniki są zdecydowanie dla przynajmniej 3 osób, już dla dwóch jest za dużo:)


Ps. Jeśli znacie jakieś przepisy z dynią albo inne nieklasyczne lazanie - piszcie!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam dynię, szpinak i beszamel - nigdy jednak nie wpadłam na pomysł, żeby to połączyć :)
    Spróbuję zatem.

    OdpowiedzUsuń